De chemie spat van je digibord!

Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) heeft digibordlessen ontwikkeld waarmee leerkrachten gemakkelijk een superleuke chemieles kunnen geven in onderzoekend en ontwerpend leren. De digibordlessen zijn te vinden op c3.nl/ontdekchemie. Leerkrachten kunnen hier ook de gratis materialen bestellen die bij de lessen horen. 

De lessen
Jaitske Feenstra, directeur van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten, onthulde op de NOT 2019 de eerste nieuwe les over experimenteren met verf. Leerlingen maken hun eigen verf met bloem of behangplaksel en testen deze met behulp van labkaarten die gratis zijn te bestellen. Door de filmpjes en materialen leren ze ook de grondbeginselen van ontwerpen.

In de les Sterker dan sterl laat onderzoeker Jeroen van Beeck van Tata Steel leerlingen zien dat de vorm van een materiaal mede bepaalt hoe sterk het is. Leerlingen ontdekken dat de vouwwijze van een papieren koker kan maken dat deze enorm krachtig wordt.

In Los het mysterie op voeren leerlingen experimenten uit met huis-, tuin- en keukenmaterialen om de dader te achterhalen, Ze ontrafelen het geheim van poeder x en leren beroepen kennen die werken met analyse.

Het cupcake-experiment laat leerlingen de chemie van bakken ontdekken en onderzoek met cupcakes. Het onderzoek doen ze met labkaarten die gratis bij c3 zijn te bestellen. 

Je vindt alle lessen op c3.nl/ontdekchemie