Winnaars Cinekid Media Awards 2018

Woensdagavond 24 oktober werden de Cinekid Media Awards 2018 uitgereikt tijdens de 32ste editie van Cinekid Festival in Amsterdam. De Cinekid Media Awards zijn prijzen voor de beste nieuwe mediaproducties voor de jeugd van het afgelopen jaar.

Gouden Leeuw

De Gouden Leeuw juryprijs voor het beste internationale mediaproject ging naar BODY van kunstenaar Philip Schütte en Random Studio. BODY is een interactieve installatie waarbij de lichaamshouding van een bezoeker als zoekinstrument wordt gebruikt voor de honderdduizenden afbeeldingen die te vinden zijn op het internet.

De Gouden Leeuw Publieksprijs werd uitgereikt aan Stefan Schäfer voor zijn virtual realitygame Flotsam Fluke. Alle kinderen die de afgelopen week een bezoek brachten aan het Cinekid MediaLab, waar de nominaties voor de Gouden Leeuw te zien zijn, konden stemmen op hun favoriete onderdeel.

Een eervolle vermelding ging naar de workshop GIF it to me van Viesueel Geweld. Tot op het laatste moment was er sprake van een nek-aan-nekrace.

Gouden Guppy

De Gouden Guppy, de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste digitale peuter- & kleutermediaproduct (0-6 jaar) van Mediawijzer.net, ging naar Luqo voor Luqo Spellenreeks. Volgens de vakjury was Luqo met afstand de meest bijzondere inzending voor de Gouden Guppy. ‘Het is gericht op het samenspelen buiten het scherm, waarbij de meerwaarde van digitale entertainment naar de groep wordt getrokken, naar fysieke handelingen en face-to-face communicatie,’ legt de vakjury uit

Eervolle vermeldingen waren er voor Chalk Gardens van Niels de Jong en Joanna Siccama en Vil Du?! van YipYip. De jury over Chalk Gardens: ‘De studenten achter Chalk Gardens verdienen een podium: de jury prijst hen om hun talent en het feit dat zij een mediaproduct ontwikkelen speciaal voor het jonge kind.’

Gouden Kolibrie

De Gouden Kolibrie, de award van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving voor het beste digitale mediaproject gemaakt door een veelbelovend talent tot en met 18 jaar, werd uitgereikt aan Floor Lemmens met haar project Imagine.

De jury prijst Floor voor de wijze waarop zij op aansprekende wijze de kunst van fotografie en de kunst van het woord weet samen te brengen. ‘Floor weet een eigen stijl neer te zetten en haar kunstzinnigheid en creativiteit kan de jury zeer waarderen. Bovendien vindt de jury de combinatie van poëzie met social media heel verrassend, het geeft meer diepte aan het platte platform.’

Een eervolle vermelding was er voor Lara Thijsebaard’s StudioLara met haar humorvolle YouTube-video’s vanwege creativiteit, eigenheid en inzet van digitale vaardigheden.