The Man Machine

Ooit knutselde Frankenstein een spiksplinternieuwe mens, die hij met behulp van duizenden volts tot leven wist te wekken. Inmiddels is er Artificial Intelligence. Filmmuseum Eye kijkt terug en vooruit met een programma over de fusie van mens en machine en de rol van hightech en big data. Alle denkbare scenario’s over de samenwerking tussen menselijke- en machine-intelligentie komen aan bod in het vier weken durende filmprogramma.

Voortrazende techniek

Met The Man Machine gaat het filmmuseum in op het oude droombeeld van de mensmachine en de verbeelding van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de cinema. Hoe brengt de mens zijn lichaam en leven in overeenstemming met de voortrazende techniek en de opkomst van big data? Te zien zijn iconische personages uit de filmgeschiedenis zoals ‘Futura, der Maschinenmensch’ uit Fritz Lang’s klassieker Metropolis (1927), het monster van Frankenstein (Bride of Frankenstein, 1935, James Whale) en de wrekende cultheld van ijzer en schroot in de cyberpunkproductie Tetsuo: the Iron Man (1989) .

Verliefd op een besturingssysteem

Ook aan bod komen de toekomstvisies, die zowel somber als optimistisch kunnen zijn. Van de tussen aliens levende Dr. Morbius in Forbidden Planet (Frank Mcleod Wilcox, 1956), Godard's Alphaville (Jean-Luc Godard, 1965), THX 1138 (1971) van George Lucas en de anime Ghost in the Shell (Mamoru Oshii, 1995) tot Her (2013), waarin Spike Jonze een jonge schrijver verliefd laat worden op een zelfbewust en zelflerend besturingssysteem, een ontmoeting die niet zonder kleerscheuren verloopt.

The Man Machine, 18 oktober t/m 13 november 2018