Programmeren tijdens Codeweek 2017

Maandag 9 oktober 2017 is de Codeweek officieel van start gegaan met de kick-off bij het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs in Den Haag. Het doel van de Codeweek is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met digitale geletterdheid. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden.

Nauwelijks aandacht digitale vaardigheden

Naar schatting geeft meer dan de helft van de basisscholen in Nederland nauwelijks aandacht aan digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma. ‘Samen Digiwijzer’ is een initiatief van CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet. Zij willen gezamenlijk scholen helpen met het invoeren van digitale geletterdheid. In eerste instantie richten zij zich op scholen die nog niet of nauwelijks actief zijn op dit gebied.

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking tot mediawijsheid.

Digitalisering in rap tempo

Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. 'Kinderen moeten veilig en flexibel leren functioneren in die digitale wereld. Over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen,' aldus programmamanager Margreet de Vries.

De activiteiten van de Codeweek lopen nog tot en met 22 oktober 2017.