Backstage in je brein

Backstage in je brein is een nieuw, gratis lespakket met lessen over de thema’s risicogedrag, vriendschap en zelfbeeld. Bijzonder is dat de thema’s benaderd worden vanuit actuele inzichten uit de neuro- en cognitieve wetenschappen, en daarbij specifiek de rol van hersenontwikkeling.

Fotocredits: Brain & Development Onderzoekscentrum

De lesmaterialen zijn afkomstig van het Brain & Development Onderzoekscentrum van de Universiteit Leiden, waar Prof. dr. Eveline Crone (auteur van Het Puberende Brein) met haar vakgroep onderzoek doet naar hersenontwikkeling tijdens de adolescentie en de relatie met gedrag.

Creatieve opdrachten

De lessen zijn er in een variant voor bovenbouw basisonderwijs, en er is een versie voor het voortgezet onderwijs. Het materiaal bevat activerende werkvormen, creatieve opdrachten en filmpjes voor de leerlingen, en informatie en een ondersteunende PowerPointpresentatie voor de docent. Er wordt geen specifieke voorkennis gevraagd van de docent en leerlingen. Dat maakt het materiaal veelzijdig inzetbaar, bijvoorbeeld tijdens mentorlessen.

Gratis lesmateriaal

Het lesmateriaal is gratis te downloaden via breinkennisleiden.nl/onderwijs. Naast het lespakket is op dezelfde website ook informatie te vinden over workshops voor leerlingen en lezingen voor docenten door onderzoekers van het Brain & Development Onderzoekscentrum.

Kijkinjebrein

Bekijk ook de website https://kijkinjebrein.nl/. Deze website biedt jongeren een blik in het ontwikkelende brein en is een bron van wetenschappelijk verantwoorde informatie, bijvoorbeeld voor (profiel)werkstukken.